Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 19:42 - Тиреотоксикоза, или не бързайте с психиатъра
Автор: doctor Категория: Технологии   
Прочетен: 6971 Коментари: 0 Гласове:
1



image

  Много често жени в млада и активна възраст започват да усещат, че ежедневието буквално им идва в повече. Започват да се оплакват на своите близки от натовареното работно време, от хаоса около децата и къщата и на фона на всичко това има един на пръв поглед абсурден факт - вместо да се чувстват уморени и унили, тези хора (защото могат да са и мъже ;)) имат огромно количество енергия. Неусетно наред с оплакванията и сръдните, може да забележите как те са се превърнали в малки бързи двигателчета, които досадно бръмчат около вас, обсебват ви ежедневието, пренареждат плановете ви, вземат инициативата за вашите дела и бурно свистят колко бавни, мудни и ненужни сте вие. Подобни състояния много често се квалифицират и от близките и пациента, а за жалост не рядко и от лекаря, като невротични състояния и започва лечение с успокоителни, което разбира се е абсолютно ненужно, ако се касае за т. нар. тиреотоксикоза. Това е състояние при което щитовидната жлеза произвежда повече хормони от необходимото. Ако симптомите са нервност, безпокойство и безсъние, желание непременно да се скараш с човека до теб, силна и бурна раздразнителност и немотивиран плач, много често иде реч точно за това хормонално нарушение. Вегетативната нервна система също ви посочва проблема със своите проявления - изпотяване, горещи вълни, зачервяване на лицето и дланите, немотивирано отслабване. Изключително чест симптом е треперенето - на ръцете и/или цялото тяло. Ускорена е и сърдечната дейност, когато си легне, болния усеща, "чува" сърдечните удари.
  Много често за тиреотоксикозата можете да прочетете като водещи симптоми изпъкване на очните ябълки, характерен изглед на лицето - опъната кожа,"остро лице", уголемена щитовидна жлеза. Тези симптоми са реални при тиреотоксикозата, но са доста късни, затова ако ги няма при конкретния човек, не смятайте диагнозата за отхвърлена.
 Има някои лесни теста, които да направите у дома. Хванете ръката на човека, здрависайте се, при тиреотоксикозата вътрешната част на дланта е мека, топла, влажна, много нежна. Такъв нежен и гладък отенък има и кожата на китките. Треперенето на ръцете в началото е често незабележимо, т. нар. дребен тремор. Има начин да го видите. Накарайте човека да изпъне двете ръце напред с дланите надолу, сложете върху тях като поднос един лист хартия, ако има тремор, листа започва видимо да трепери.
 Ако откривате тук нещо за себе си или свой близък, поискайте от личния си лекар да ви даде направление за изследване на щитовидни хормони и преглед от ендокринолог. С медикаменти лечението е бързо, успешно и щадящо. Най-важното - не бързайте да обвинявате в егоизъм и егоцентризъм някой, който вероятно е болен.

  


Тагове:   кожа,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doctor
Категория: Технологии
Прочетен: 48527
Постинги: 6
Коментари: 9
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930