Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 22:13 - Остеопорозата - тиха и смъртоносна!
Автор: doctor Категория: Технологии   
Прочетен: 1937 Коментари: 0 Гласове:
5



image

   Остеопорозата е едно от заболяванията, които имат тенденция да нарастват епидемично в световен мащаб. СЗО приема, че в момента в света има над 100 млн. болни от които над 80 % са жени след менопауза.     При това заболяване, в следствие най-вече на хормонални, но и на възрастови промени, клетките изграждащи костно вещество – остеобласти стават „малцинство” и започват да властват клетките рушащи костно вещество – остеокласти. Последните много интензивно изчерпват депата от калций в костите, те променят структурата си и стават лесно поддатливи на счупване.   Основни симптоми са болки по хода на гръбначния стълб, най-често в поясната област и бедрените кости. Често такива жени започват да отслабват без да са променили начина си на хранене. За жалост, повечето случаи са безсимптомни и това налага задължителна профилактика. Всяка жена след менопауза или на възраст над 50 години, дори все още с цикъл (макар и рядко заболяването предшества менопаузата) трябва да изследват костната си плътност с апарат наречен денситометър при гинеколог или ендокринолог. Рентгеновото изследване дава информация само при много напреднали и запуснати случаи.    Един от сигналите, че имате проблем с костната плътност, може да е счупване на ръката в областта на китката при травма. Това е много чест симптом и се приема, че това е началото на „травматичната каскада”. Ако не вземете мерки следващата травма по всяка вероятност ще е счупване на бедрената шийка, а след нея каскадата завършва със животозастрашаващото състояние счупване на шиен прешлен. Длъжни сте да спрете каскадата още на ниво „китка” ако изобщо сте допуснали тя да започне. Освен медикаментите, които ще ви предпише вашият лекар, а те са строго индивидуални, трябва да спазвате някои правила:  
  • Пийте таблетки с калций и яжте млечни продукти.
  • Излагайте се на слънце, образуването на вит. D e важно за вас.
  • Рязко намалете кофеина и спрете алкохола.
  • Не прекалявайте със сол. Пазете се от лекарства като кортикостероиди, някои антиепилептични и антиацидни (против стомашни киселини), намаляват калциевата резорбция.
  • Движете се редовно но умерено, забравете тежките физически натоварвания.
  • Посъветвайте се с гинеколога си какъв хормонален препарат да ползвате срещу неприятните климактерични симптоми.
  • Редовно следете костната си плътност.
  • Помнете, макар някои лекари да ви уверяват, че след като не сте в менопауза е невъзможно да имате остеопороза, не им вярвайте. Това са вехти знания. Рядко, но възможно е.




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: doctor
Категория: Технологии
Прочетен: 48535
Постинги: 6
Коментари: 9
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930