Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2009 17:33 - Хроничен хепатит - митове за диетата!
Автор: doctor Категория: Технологии   
Прочетен: 5647 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


 image                             

      Тук ще говорим за хроничния вирусен хепатит. Думата хепатит означава възпаление на черния дроб и освен от вируси, както се случва най-често, може да е последица от различни токсични вещества, симптом на друго основно заболяване или злоупотреба с алкохол.
   Същеструват няколко хепатитни вируса и според името им се именува и хепатита. Най-честият е HVA или хепатитен вирус А, който води до хепатит А. Това е най-безобидната форма на хепатит, предава се през устата и затова се нарича "болест на мръсните ръце". От него боледуват основно деца и за щастие, той не хронифицира.
  Чести са хепатит В (предава се главно по кръвен и полов път) и хепатит С (предава се основно по кръвен път и е бич за венозните наркомани). Най-злокачествена е честата комбинация от два вирусни хепатита В и D. Сам вирусът D никога няма да атакува дроба, но в комбинация с В е много зловещ. Има още вируси E, F и G, но са редки и слабо проучени. Основното при всички тези вирусни хепатити е, че след острата фаза, водят до хронифициране, тоест заболелият черен дроб остава в едно постоянно възпалено състояние и  не му е възможно да  се справя с всички предизвикателства така, както нормалния дроб. Освен медикаментите, които ще ви предпише лекарят при тези случаи, като комбинациите им често са строго индивидуални, медицината обръща особено внимание на диетите, какво можем и какво не можем да консумираме. До скоро тлееше заблудата, че при хроничния хепатит мазнините са тема табу. Особено "тежките" животински мазнини, като свинското месо, например бяха абсолютно забранени, както и всякакви пържени ястия. Съвременната медицина отхвърли това твърдение, като дори приема, че освен необосновано, то може да забави възстановителните процеси в черния дроб. Сега само в острата фаза, първите десетина дни, се налага определнено ограничаване на мазнините, но не напълно. След това, в ежедневието си, човекът с хроничен хепатит може и трябва да се храни по напълно нормален, еднакъв с останалите начин. Няма вид забранени мазнини, няма забрана за пържени храни или яйца под какъвто и да е вид. Разбира се, балсам за черния дроб са рибата и ядките, но това не отхвърля останалите мазнини. Мембраните на чернодробните клетки са изградени от голям процент мазнини и именно за това те са нужни за възстановяването му. Остава едно единствено табу, в което всички медици са единодушни. Никакъв алкохол! Той не се ограничава, той се спира!

д-р Валери Велев



Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. lubima - благодаря за полезната информа...
15.08.2009 21:31
благодаря за полезната информация))наистина ми е от полза в момента!
цитирай
2. анонимен - Вашето мнение
27.05.2010 12:39
изключително полезна инормация и скъвети от лекарите с титли и без научават се последните методи за лечение на хепатит в
цитирай
3. анонимен - Вашето мнение
27.05.2010 12:42
изключително полезна инормация и скъвети от лекарите научават се последните методи за лечение на хепатит в за първи път коментирам само често отварям информацията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: doctor
Категория: Технологии
Прочетен: 48528
Постинги: 6
Коментари: 9
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930